Street art i Vänersborg och Lysekil.

Publicerad

Att vi tycker om Street Art är väl ingen nyhet för dem som känner oss. Under en av våra promenader i Lysekil gick vi förbi en vackert bemålad vägg. Det är en muralmålning av Vera Bugatti. Enligt en informationsskylt handlar målningen om migranter, gränsövergångar och flykt – ett aktuellt ämne även idag.

När vi sedan åker hemåt gör vi ett stopp i Vänersborg för att titta på deras Street Art. Vi åker ner till en gratis 24 timmars husbilsparkering, Sanden, vid en liten småbåtshamn. Där finns det 9 platser och det är bara en kort promenad in till centrum, där en del av deras gatukonst finns.

Sommaren 2023 bjöd Forum Vänersborg och Artscape in olika muralkonstnärer till ett gaturprojekt. Under två veckor uppfördes nio stora konstverk på fasader, varav fem stycken ligger här i centrum. Hela projektet gjordes som en ”Visklek”, vilket gick ut på att kända konstverk tolkades i text av skribenter och sedan fick konstnärerna tolka texterna som blev muralmålningar. Vi följer en digital karta som visar var verken finns. Det blir en ganska rask promenad eftersom vindarna som nådde stormstyrka i byarna inte var direkt njutbara. Den här vackra målningen av konstnären Gore har blivit den mest kända av målningarna, men eftersom den inte finns i centrum fick vi bara se den på en stor reklamskylt för projektet.

Först kom vi till Charlie Granbergs konstverk, som täcker två av väggarna på en byggnad. Visst är det ett fantastiskt sätt att använda sprayburkar!

Nästa stopp blir en vitsippsprydd vägg. Det är Doa Oa, en konstnär med bas i Galicien som reser världen runt och ”visuellt återplanterar och ger tomma ytor en organisk känsla”.

Ett lite stycke längre bort hittar vi en fin bild på ett dukat bord. Det är den italienska konstnären Mohamed L´ghacham som har målat den.

De två sista konstverken i centrum ligger bredvid varann vid ett litet torg. Det är först en målning av portugisiska konstnären Tamara Alves…

… och på huset bredvid är det Etnik, en italiensk graffitimålare, som prytt en vägg med ett motiv i geometriska former.

Det blev ett lagom stopp på vår väg hem och visst är det fantastiskt att se hur tråkiga betongväggar kan förvandlas till vackra prydnader och dessutom ser vi inget klotter på de målade väggarna. Sedan var vi faktiskt glada när vi kom hem att det gått bra för det var milt sagt en blåsig färd där vindarna verkligen tog tag i husbilen ibland.

17 svar till ”Street art i Vänersborg och Lysekil.”

  1. Anette Nilsson profilbild

    Vad häftigt det är med muralmålningar. Hade ingen aning om att det fanns så många fina målningar i Vänersborg. Dit måste vi åka. Tack för tipset!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Visst är det häftigt med Street Art och kul med digitala kartor att följa. Vi har ännu inte varit i muralmålningens Mekka, Borås, men det har stått på listan i flera år, kanske ligger det för nära….

      Gilla

  2. Tony profilbild

    Väldigt fina muraler och fint dokumenterat. Kul att ni också är inne på Street Art.

    Gilla

  3. evaesseen profilbild
    evaesseen

    Kul att ni hittat våra fina konstverk som blev till 2023. När ni var vid vitsipporna var ni precis bredvid min målarlokal ” Några Målare”😃

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      De var jättefina, men vi kan inte säga detsamma om vädret. Vi pratade faktiskt om er när vi strosade runt så då vet vi var du håller till när du målar!
      Ha det så gott!

      Gilla

  4. Znogge profilbild

    Vilka fantastiska muralmålningar som verkligen kan pigga upp en tråkig fasad. Skönt att de får vara ifred också och inte utsätts för klotter. Dock måste jag faktiskt erkänna att den första tycker jag inte speciellt mycket om. Kan inte sätta fingret på varför men så är det bara. Övriga är dock fantastiska. Allt är helt enkelt en smaksak och man kan inte tycka om allt.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Visst är det så att man inte kan tycka om allt. Jag hade gärna sett den på mannen, som nu fanns som affisch, i verkligheten, men den fanns ute i ett bostadsområde. Jag tror det är så på de flesta ställen att klottrare har respekt för de här konstverken.

      Gilla

  5. Anita profilbild

    Helt fantastiskt hur en tråkig vägg kan förvandlas till ett konstverk. Är så fascinerad av muralmålningar. Önskar vi hade några i vår stad. Vet ju att det ska finnas många i Borås men visste inte om att det också fanns i Vänersborg. Har tittat länge på Charlie Granbergs målning med fågeln. Det går knappt att se själva husväggen. Målningen blir som en synvilla. Ljust, fräscht och vackert med vitsippsväggen. Väldigt fina allesammans.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi gillar också Charlie Granbergs målning. Den är nästan tredimensionell. Det är häftigt hur grå betongväggar förvandlas till konstverk. Vi har ju inte långt till Borås men har aldrig gjort en konstvandring där trots att vi pratat om det i flera år, kanske att det blir av nu.

      Gilla

  6. Anna i Portugal profilbild

    Så fina målningar, jag tycker det är så roligt att kolla in muralmålningar. Mycket trevligare än gråa väggar! Kul att få se dem via er!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Skoj att du följer med på vår lilla konstprograms. Visst är det häftigt att se hur de kan förvandla en grå vägg till något riktigt njutbart!

      Gilla

  7. Matts Torebring profilbild

    Vi gillar verkligen Vänersborg, ställplatsen Sanden och Skräcklans ställplats med parken intill. Fantastiskt vacker och den trevliga kaffestugan, som nog inte har öppet nu. Dessutom en jättebra restaurang bara några 100- tal meter bort. Konstverken var det också klass på.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Nu blev det ett snabbt stopp på vägen hem men nog kan vi tänka oss att återkomma till Vänersborg vid lite somrigare väderlek och då kan vi mycket väl tänka oss att använda ställplatsen vid Sanden, den låg ju på perfekt gångavstånd till centrum.

      Gilla

  8. Ann-Louise profilbild

    Jag älskar street art och de här målningarna var ju fantastiska! Jag har en släkting i Vänersborg så det kanske är läge att jag försöker hälsa på henne så jag får se konstverken med egna ögon. 🙂

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi gillar också Street Art och ett besök i Borås där det ska finnas riktigt många konstverk står på vår lista. Härligt att det blivit så populärt och visst är det mycket finare än både nedklottrade eller betonggrå väggar.
      Skoj att kombinera umgänge med släkten och konstpromenad, bra förslag tycker jag!

      Gilla

  9. Ditte profilbild

    Tack för besöket här och er fint guidade rundtur bland alla spännande och härliga målningar. Verkligt fina bilder och just att de känns så naturliga när ni visar dem uppskattar jag så mycket. Lite som att det ni ser, det förmedlar ni vidare. Och även om bilderna säkert är lite (eller mycket redigerade) så upplevs de verkligen som just naturliga . Vet att jag skrivit det många gånger….

    Ja , vädret var ju inte det bästa men en ställplats med sjöutsikt var ju bra även om det nu vara mulet. Och en mindre ställplats med gångavstånd till stan är ju ett stort plus.

    Kanske blir det även för min del ett besök här i Vänersborg vad det lider.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi tycker verkligen om Street Art när det är snyggt och proffsigt gjort. Tänk så mycket roligare att vila ögonen på än en grå betongvägg. Vi har tänkt åka till Borås vid tillfälle och gå en konstvandring där, eftersom Borås nämns som graffitistaden nummer ett i Sverige.

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.