Havets Hus och Stångehuvud.

Publicerad

På lördagen vaknade vi till en riktigt dimmig dag och nu hade vindarna ökat rejält med över 20 m/sekund i byarna. Det blev ingen vårklädsel när vi träffades utanför bilarna.

Eftersom det lovades mindre dimma senare på dagen började vi med ett besök på Havets Hus. Vi besökte Havets Hus för över tio år sedan så det kändes att det var dags för ett nytt besök. Akvariet som öppnade 1993 har till syfte att visa ett urval av de djur som lever i Gullmarsfjorden och Västerhavet. Det visas ett 100-tal arter i massor med stora akvarier.

De har också flera bevarandeprojekt, där vi t ex såg en film om småfläckig rödhaj, som föds upp och sedan sätts ut i Gullmarn. Det som är speciellt med Gullmarn är att det är Sveriges enda äkta fjord med tröskel, vilket gör att djur som lever på stora djup finns så nära inpå oss. Gullmarsfjorden är 118,5 meter som djupast och tröskeln är mellan 20-40 meter.

Många vackra och mindre vackra fiskar, skaldjur och blötdjur såg vi och det här är verkligen ett museum för alla åldrar.

Sedan är det ju tur att vi trots åldern har barnasinnet kvar ??? Det blev dock inga inköp!

Sedan fortsatte vi ut mot Stångehuvud, som blev naturreservat 1982. Här har bohusgraniten sin sydligaste landfasta utlöpare. I slutet av 1800-talet bröts granit här under nästan 50 år. Calla Curman som var gift med Carl Curman, en badläkare som räknas som grundare av Lysekil som badort, köpte 1916-1920 in stora delar av det vackra granitlandskapet som på så sätt räddades och därför kan vi idag gå och njuta av den underbara naturen.

I området som ligger längst ut på Stångenäset väster om Lysekil har man märkt ut flera vandringsleder över klipporna. Vi följer de rödvita markeringarna för en 4 km lång promenad där vi passerar Pinneviksbadet och sedan kommer till en bergsbrant med två igenmurade öppningar. Detta bergsrum var en del i en minstation som användes av kustartilleriet under andra världskriget. Härifrån kunde man aktivera minor i farleden om främmande fartyg eller u-båtar försökte ta sig in mot Lysekil.

Sedan fortsatte vandringsleden över de rosa klipporna. Tack och lov var leden fixad med trappor, räcken och lämpliga stenblock för annars hade det inte varit lätt att ta sig fram. Vackra vyer hade vi denna dimmiga dag och ganska rejäla vågor slog mot klipporna.

På ett ställe finns en skylt som berättar om ”Kramkistegubben” en fantasiformation, som liknar en gubbe. Den stora kala hjässan ska ligga mot norr och sedan kan man med lite fantasi urskilja ett bistert ansikte, ett par armar tätt ihop och ett par knän…..

Snart ser vi en av Lysekils mest kända byggnader, nämligen det lilla vita fyrhuset, längst ut på Stångehuvud.

Fyren på Stångehuvud var i bruk fram till 1940 då den ersattes av en fyr på den närbelägna ön Humlesäcken. Eftersom huset var så förknippat med platsen revs det aldrig trots att det inte hade någon funktion för sjöfarten och 2009 fick fyrhuset en välbehövlig renovering så det kommer säkert att stå kvar på sin plats i många år till.

Här blåste det verkligen friska vindar så vi blev inte så långvariga uppe på klippan utan fortsatte promenaden tillbaka mot centrum och en sen lunch i husbilen.

Tänk senare på eftermiddagen klarnade det faktiskt upp och det blev ytterligare en liten promenad i staden. Då hade dimman lättat så vi fick syn på det fina hjärtat, som gjort för turister att fotograferas i.

Vår sista kväll i Lysekil för den här gången blev det mer golf framför TV:n och under natten ökade vinden ytterligare så det blev en rejält blåsig hemfärd på söndagen.

16 svar till ”Havets Hus och Stångehuvud.”

  1. Anita profilbild

    Fina dagar i Lysekil för er. Många olika fiskarter i Havets hus. De rosa klipporna är väldigt vackra. Ser så mjuka ut, nästan som om dom vore polerade. Och visst ser jag ”Kramkistegubben”, såg den direkt jag tittade på bilden.

    Golf blev det här också. Visst är han duktig, Ludvig Åberg. Vi satt uppe tills det var slut så igår var jag lite trött.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det blev verkligen några fina dagar trots väder och vind, men det är ju något om kläder och väder….även om vi egentligen tycker att långkalsongerna borde kunna få stanna i byrålådan. Bohusläns rosa klippor är verkligen vackra och en natur vi aldrig tröttnar på.
      Vi tror att många som knappt är golfintresserade kommer att ta Ludvig Åberg till sitt hjärta och tycka det är skoj att titta på hans framfart. vi tycker han verkar så otroligt sympatisk och hoppas han fortsätter att ha den attityden.

      Gilla

  2. Anna i Portugal profilbild

    Vilken fin dag det blev trots dimman. En av bilderna visar tydligt hur mjuka och lena klipporna är. Tack för promenaden!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det blev verkligen en fin dag trots vindar och dimma. det gäller ju bara att klä sig bra. Vi tröttnar aldrig på de rosa, blankpolerade granitklipporna i Bohuslän, så vackert!

      Gilla

  3. Tony profilbild

    Intressant, och som vanligt väldigt fina bilder!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Kul att du tycker om våra bilder och visst är Bohusläns granitklippor vackra!

      Gilla

  4. Znogge profilbild

    Vilka härliga dagar ni fick i Lysekil och Havets hus. Det verkar vara spännande för såväl stora som små. Naturen är så fin och klipporna så mjuka och välformade. Lysekil har vi besökt men bara sommartid och det var självklart fint även då. Man ser verkligen den liggande gubben där tycker jag. Synd att det inte blev några inköp för hatten var kul 😀

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Hatten hade nog inte blivit så välanvänd så det var nog lika bra att den blev kvar i shopen. Havets hus var intressant och visst var det många barnfamiljer där. Vi älskar verkligen de karga klipporna så slipade av vattnet under många år.

      Gilla

  5. Matts Torebring profilbild

    Vi har gjort många försök under drygt ett 40- tal år, men Västkusten har aldrig lyckats med att fånga mitt ”hjärta.” Visst är det vackert att titta på när andra njuter av hav och natur.

    Allt gott!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      För vår del är våra hjärtan ohjälpligt fångade av Bohusläns häftiga natur. Som vanligt är det tur att inte alla tycker lika och samlas på samma ställen, hur skulle det se ut? Bäst är det off season men lite bättre väder vill vi gärna ha.
      En fortsatt fin vecka önskas er!

      Gilla

  6. Anette Nilsson profilbild
    Anette Nilsson

    Förstår att ni hade en rejält blåsig helg i Lysekil. Vi åker gärna dit och har också varit där när det blåst helt galet. Men inne på Havets hus har vi inte varit. Ser att det får bli ett besök där så småningom. Nästa tur vi gör ska gå till olika platser i Bohuslän. Hoppas på bra väder under den veckan vi är borta. Har inte haft turen med oss när det gäller vädret o husbilen det sista.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Havets hus är sevärt och väl värt ett besök. Nog hade vi ett par blåsiga dygn i Bohuslän men det blev ändå en bra helg. Ni har också haft otur med vädret på era husbilsturer men det har inte varit lätt att få till flera bra dagar i ett svep då det varit ett riktigt varannandagsväder den senaste tiden. Nu har vi lite andra skojigheter men nästa torsdag tänker vi dra ut en vecka med husbilen.

      Gilla

  7. Nils-Åke Hansson profilbild

    Vilken härlig utflytt i Bohuslän! Är detta relativt ny anläggning, har för mig att vi var där vid Havet hus, men det är några år sedan.

    Så fina bilder kul att se

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det blev en riktigt mysig premiärtur trots att vi höll på att blåsa bort. Havets Hus har funnits sedan 1993 och jag tror det såg ut så här när vi var där för över tio år sedan också. Stångehuvud var riktigt vackert precis som de flesta granithällarna i Bohuslän.

      Gilla

  8. Ditte profilbild

    Rejält med blåst så det var ju helt kart bra seglarväder. Fniss! Men läckra bilder blev det. Kändes som om jag var tillbaka här-

    Havets hus är häftigt och likaså vändan ut till Stångehuvud. Och utan familjen Curman hade nog inte Lysekil blivit den kurort/badort den blev.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vilken tur att fru Curman köpts upp marken vid Stångehuvud så det inte blev stenbrott av alltsammans. Det var faktiskt vårt första besök där ute, så fint och vad gäller vindarna hade kanske seglarna jublat!

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.