Bjertorps slott – Sveriges yngsta jugendslott

Publicerad

Då jag (B-M) och flera av mina vänner i år fyller 70 år (Vi är sex stycken födda -54 och fyra respektive i andra åldrar) bestämde vi för ett tag sedan att träffas och fira varann med en övernattning på Bjertorps slott på Varaslätten. Slottet har en spännande historia och 1911 började man bygga det, efter ritningar av Ferdinand Boberg, samme arkitekt som ritat Rosenbad, NK-huset och Prins Eugens Valdemarsudde. Byggherren Knut Henrik Littorin, som tjänat ihop sin förmögenhet i Ryssland, bl a som anställd vid Nobels oljekoncern gav Boberg fria händer utan ekonomiska begränsningar. När Boberg sedan visade ritningarna för Littorins hustru tyckte hon det var på tok för litet men när han då ändrade ritningens mått från aln till meter nästan fördubblades byggets storlek och alla var belåtna.

1914 stod bygget klart, som en privatbostad åt sju personer, med en boyta på 1954 m², där man verkligen inte hade sparat på dyrbar material eller duktiga hantverkare. Vid den tiden var Knut Henrik norsk konsul i Moskva och under ryska revolutionen tvingades han fly med häst och vagn. Nära finska gränsen blev de upphunna av ryssarna men då hade Knut Henrik bytt kläder och plats med kusken, vilken avrättades på platsen.

Slottet var sedan i familjens ägo till 1956, då det blev lanthushållsskola. En av mina vänner hann gå där en vecka, 1973, innan hon istället började på lärarutbildning. Själv var jag som barn ibland på besök här då en släkting till min mamma arbetade som textillärare på skolan. 1980 blev byggnaden hotell med konferensverksamhet och restaurang, så därför hade vi nu möjlighet att boka ett slottspaket här.

När vi kommer in i entrén välkomnas vi av den ryska björnen som alltid haft sin givna plats här. Det sägs att Littorin själv har skjutit den och hemfört den från Ryssland.

Det sägs att slottet ska vara Sveriges bäst bevarade jugendmiljö och de flesta tyngre möbler ska vara original, designade av Ferdinand Boberg. Vi sa att det märktes på en del ställen där stora fåtöljer och soffor nog skulle mått bra av lite ny stoppning…. Vi fick ett mysigt rum på våning två där vi raskt installerade oss.

Sedan började eftermiddagen med fika. Vi försåg oss med knäckesticks, ost, kaffebröd, frukt, lite godis, smoothie och kaffe innan vi slog oss ner framför en brasa.

En liten promenad runt slottet var välbehövlig och vi beundrade baksidan med sin trädgård, där många brudpar och studenter på bal förevigas på de stora trapporna.

Under lite mingel och ett glas bubbel fick vi höra ett underhållande tal om vad som skedde i Sverige och världen vårt födelseår 1954 och år1967, det år vi blev tonåringar.

Sedan var det dags att ta plats i den vackra matsalen med otroliga stuckaturer och väggar klädda med mahogny och italiensk gyllenlädertapet. Över oss satt en tavla, målad av vår lokale konstnär Göran Löfving, föreställande Littorins flykt från Ryssland.

Vi åt en trerätters meny som förutom att rätterna såg vackra ut även smakade sagolikt gott. Vi började med en ”Fiskmosaik”. Den bestod av lax, hälleflundra, avocadocreme, citrongele och parmesanchips. Till detta serverades en fransk riesling.

Varmrätten var ”Citronpocherad torsk” med knivmussla, musselskum, jordärtskocka tillagad på olika sätt, dill och en magisk vitvinssås. Här drack vi en tysk riesling.

Till dessert serverades en ”Blodapelsinpannacotta” med saltmandel, choklad och inkokta bär.

Efter middagen hade vi tur att stöta på en man som visade oss runt i de vackra rummen på nedre plan och berättade deras historia.

Sedan blev det mer umgänge och några testade biljardbordet och shuffleboard bordet som fanns på andra våning innan det var dags att säga god natt.

På fredagsmorgonen serverades en riktigt god frukost, som var smakfullt uppdukad.

Vi tog med oss en sista kopp kaffe ut till en av de många grupper som finns utplacerade och sedan var det dags att checka ut från vårt ”födelsedagsfirande” och återvända till vardagen.

22 svar till ”Bjertorps slott – Sveriges yngsta jugendslott”

  1. evaesseen profilbild
    evaesseen

    Då ropar vi GRATTIS på era högtidsdagar !!🥂🌹

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Tack, tack även om jag inte fyller förrän i november så fyller de andra fem på första halvan av året och vi tyckte det här var ett bra tillfälle. Om en månad ska det bli firande igen med två vänninor sedan gymnasietiden. Det är bäst att fira det man kan fira.

      Gillad av 1 person

      1. evaesseen profilbild
        evaesseen

        Då får man tillfälle att gratta en gång till. Idag beser vi Dresden och tar oss vidare till Prag !🫡

        Gilla

      2. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
        Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

        Vad härligt att ni är på väg söderut. Vi var vid Bastei, öster om Dresden för ett par år sedan men då blev det inget besök i staden, som alla säger är så vacker. Förra året var vi några dagar i Prag (flyg och hotell). Det är verkligen en riktig mysstad, som gjord att promenera i. Ha det riktigt fint!

        Gillad av 1 person

  2. Znogge profilbild

    Så fint det ser ut på Bjertorps slott så ni valde en bra plats att fira på tyckte jag. Maten såg verkligen delikat ut och den var dessutom väldigt vackert upplagd. Det är helt klart skillnad på kök och kök. När det gäller slottet kan man inte klaga på bostadsytan men det är ju praktiskt att fler kan få glädje av det i dag. Ser att du inte fyller år förrän i november så jag väntar med mitt grattis. Så roligt att ni valde att fira tillsammans och att även respektive fick hänga med.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det är verkligen fint där och bra att nedre våningen är K-märkt så den får inte förändras. Det var ett modernt slott när det byggdes med elektricitet, värme och sanitetsutrymmen. Annars blev det visst inte allmänt med el på gårdarna runt omkring förrän på 30-talet. Det blev ett trevligt dygn med goda vänner som vi känt sedan lågstadie- resp högstadietiden, något vi verkligen uppskattar. Våra respektive är glada över att de får följa med när ”symötet” ger sig iväg på utflykter…

      Gilla

  3. Matts Torebring profilbild

    Woow, där skulle jag kunna fira min 80 årsdag, om jag får leva lite till …

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det får vi väl verkligen hoppas att du går uppleva 80-årsdagen nu när du fått en så bra ”reservdel”. Bjertorps slott är ett fint ställe som passar perfekt att fira bemärkelsedagar på.

      Gilla

  4. Anette Nilsson profilbild
    Anette Nilsson

    Ser verkligen ut som ett fantastiskt ställe att fira 70-årsdagar tillsammans. Så roligt att kunna göra så. Förstår att det var en trevlig upplevelse.

    /Anette

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det var skoj att komma dit och det blev ett perfekt ställe att fira tillsammans på. Att de dessutom har speciella seniorpaket på vardagar gör ju inte upplevelsen sämre.

      Gilla

  5. helenavitexo profilbild
    helenavitexo

    Vilket fint slott och vilken trevlig träff!!!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Bjertorp är riktigt fint och vi fick en jättetrevlig vistelse där. Skoj att göra något tillsammans oavsett om vi tänker fira våra födelsedagar eller inte.

      Gilla

  6. Anna i Portugal profilbild

    Där är en av våra bästa vänner somelier 🙂 Kul att höra att ni är så nöjda med er vistelse. Kram

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vad skoj, kanske han som visade runt oss efter middagen??? Vi fick hur som helst en otroligt god middag med goda viner i trevligt sällskap, riktigt lyckat!

      Gilla

  7. Anita profilbild

    Vilken trevlig vistelse och så roligt det var att få läsa om Bjertorps slott. Det verkar varit ett trevligt upplägg och maten med välsmakande vin till ser verkligen utsökt ut.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det blev verkligen en trevlig vistelse och bara drygt tre mil hemifrån. Att de sedan har specialerbjudande för seniorer på vardagarna gör ju inte upplevelsen sämre. Maten var verkligen god och torsken bara föll isär, perfekt tillagad.

      Gilla

  8. JoY profilbild

    Vilken härlig slottsvistelse ni har haft tillsammans. Maten ser verkligen fin ut, man äter onekligen med ögonen när man ser detta.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi hade det riktigt trevligt och maten var precis lika välsmakande som den såg god ut. Det var en sådan vitvinssås jag skulle vilja äta med sked, så god!

      Gilla

  9. Ditte profilbild

    Vilket trevligt firande i så fin miljö. Tycker verkligen om idén med att fira tillsammans med goda vänner. Menyn lät helt fantastisk och allt såg så gott ut. Verkligt smakfulla uppläggningar.

    Förstår att ni alla var nöjda med firandet och har fina minnen med er härifrån. (Nu fick jag också i inlägget lära mig mer om mina gamla trakter. Ferdinand Boberg känner jag väl till och det har stått för i Stockholm men Bjertorps slott kände jag inte alls till tidigare. Men nu så. Och det gav mersmak.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det blev ett riktigt trevligt firande och som vi brukar skoja med varann och säga att prylar behöver vi inte en enda till men upplevelser tar ingen plats och man kan med stor glädje skaffa sig sig hur många som helst. Ofta blir det inte att man åker och övernattar på ställen som ligger en halvtimmes resa hemifrån, men det här blev så bra.

      Gilla

  10. swedishpassport profilbild
    swedishpassport

    Men wow, vilket firande! Verkade ju helt fantastiskt 🙂 Stort grattis till alla jubilarer!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Tack, tack! Det blev ett mycket trevligt dygn ihop med kamrater som jag i de flesta fall känt sedan de första skolåren eller åtminstone tonåren. Miljön, maten och allt var i princip perfekt!

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.