Ettaks strömmar och Suntaks gamla kyrka.

Publicerad

Visst finns det många speciella ortsnamn och några är väl de med ändelsen -tak, som ligger utanför Tidaholm, nämligen Ettak, Suntak, Vättak och Baltak. När påskhelgen började gå mot sitt slut gjorde vi en utflykt till främst Ettak. För de historieintresserade stod här ett slag mellan svenskar och danskar, ”slaget vid Ettak”, 1277 och det ska också ha funnits en kungsgård här. Nu var det istället naturreservatet Ettaks strömmar som lockade oss, då vi fått tips om att det fanns en vandringsled här.

Reservatet är en nästan sex kilometer och till stora delar orörd sträcka av ån Tidan, där vattnet strömmar. Dit räknas också omgivande klibbalskog, blandskog och betesmark. Vi parkerade vid Ettaks bro och här startade en markerad vandringsled, som gick längs ån till en bro och sedan tillbaka på andra sidan Tidan. Totalt skulle den vara drygt 4,5 km.

Det var fortfarande lite blött och geggigt men bra skyltat och tänk här fick vi äntligen se lite av vårens blåsippor, inte så många, men ändå!

Vi stannade på många ställen och spejade ut över stenarna men inte en skymt såg vi av de strömstarar, forsärlor eller kungsfiskare som lär finnas här, bara forsande vatten.

Lite kameralek kan knappt undvikas ute i naturen.

När vi kom fram till Ågårdsbron slog vi oss ner på några stenar för lite fruktpaus innan vi fortsatte tillbaka på andra sidan ån.

När vi kom upp till vägen var det dags att böja knä igen Då lyste årets första tussilago i diket som små solar.

Sedan fortsatte vi mot Suntak. Här finns en av Sveriges bäst bevarade romanska kyrkor. Den uppfördes i mitten av 1100-talet och är byggd i putsad sandsten och kalksten. Vid slutet av 1800-talet tänkte man bygga ut kyrkan men istället byggdes en ny och den gamla räddades. Sedan 2019 räknas den som ett statligt byggnadsminne och hålls vanligtvis stängd.

Vi har tänkt försöka få se den invändigt någon gång, eftersom den ska vara vackert målad. Här fanns också en av Sveriges äldsta bevarade möbler, den s k Suntaksstolen, som numera finns utställd på Västergötlands museum i Skara. Bild från wikipedia.

Det blev en skön utflykt innan den stora snösmockan kom och visade oss att vi får vänta på våren ännu ett tag.

16 svar till ”Ettaks strömmar och Suntaks gamla kyrka.”

  1. Anita profilbild

    Mycket trevligt att få besöka ett fint naturreservat tillsammans med er så här under frukosten. Ortsnamn med tak efter har jag aldrig hört talas om. Det måste vara unikt för era trakter. ”Ettaks strömmar” låter fint. Och även om ni inte såg några fåglar så anar jag att det strömmande vattnet var en upplevelse i sig. Och grattis till de första blåsipporna. Dom har nog dragit sig tillbaka under snön och väntar på bättre väder. Så bra att kyrkan bevarades. Så vacker den är invändigt. Hoppas ni får möjlighet vid ett annat tillfälle att gå in i den.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det sägs att -tak kommer från ”intaka” som ska vara en nyodling… Det blev en fin utedag med massor med frisk luft. Vi är så glada över våra första blåsippor för nu känns det som det lär dröja innan vi ligger på knä ute i skogen igen, usch och fy för stora snödrivor i april. Vi hoppas också få komma in i kyrkan någon gång. Den öppnas nog för grupper och det fanns ett telefonnummer till en kontaktperson, så kanske, kanske…

      Gilla

  2. Anette Nilsson profilbild
    Anette Nilsson

    Vilket fint inlägg och härligt att se både blåsippor och tussilago. Tussilago, sädesärla, strandskata, citronfjäril och trana😀 har jag sett redan, men ingen blåsippa. Sååå ljuvligt med alla vårtecken. Och vad intressant att läsa om Ettak och Suntak. Hade aldrig hört talas om något av dessa ställen. Det finns sååå mycket roligt och intressant att lära mer om.

    /Anette

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Visst finns det otroligt mycket intressant att upptäcka utan att behöva ge sig iväg långt hemifrån, även om det har sin lockelse. Även Baltak ska ha en sevärd kyrka så vi får väl ta nästa ”två -tak” nästa gång. Det är en av fördelarna med att läsa bloggar, att man får många tips på sevärdheter. Ni skrev ju t ex om Äskhults by och det tipset har vi lagt till på ”att-göra-listan”. Nu är vi så glada för de söta små blåsipporna för nog lär det dröja innan vi ser dem igen.

      Gilla

  3. JoY profilbild

    Roligt med ortsnamnen på -tak. Ser ut att vara mycket vatten i Tidan som forsar fram. Tänk att ni har fått se Blåsippor Tussilago, längtar tills vi också har dom här. Väldigt fint fotat med ståndare pistiller. Nog är det så att Våren väntar lite till.
    Kram

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi är så glada åt både blåsippor och tussilago för just nu känns det som om det lär dröja innan vi får se dem igen. hoppas det inte blir så mycket med det nya snöfallet som börjat lite smått hos oss. Blåsippor är verkligen naturens konstverk, så vackra! Helst ska vi kunna hämta husbilen i Floby i morgon… och vi vill gärna få en liten husbilstur från mitten på nästa vecka (även om inte värmen är fixad).

      Gilla

  4. Znogge profilbild

    Det var lite ovanligt att ortnamn slutar med -tak. Tror faktiskt inte jag har hört det tidigare. Vilken trevlig utflykt till naturreservatet. En lagom slinga att promenera i vacker natur. Dessutom fick ni se både blåsippor och tussilago vilket inte var det sämsta. I går såg jag ett par förskrämda blåsippor och i dag några vitsippor. Ingendera är speciellt vanliga här så det kändes fint att se dem.

    Kyrkan tycker jag är väldigt vacker och så fint den ligger. Tur att den bevaras väl!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      -tak ska komma från ordet intaka, ”mark som intas till odling”. Nu när vi sitter här i snöovädret är vi glada att vi fick komma ut och se tussilago och blåsippor för nu lär det dröja…

      Suntaks kyrka är riktigt fin och jag hoppas vi ska kunna få se interiören också vid tillfälle.

      Gilla

  5. Matts Torebring profilbild

    Fantastiskt strömmande vatten och en ännu mera fantastisk kyrka som klarat tidens tand.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Visst är Suntaks gamla kyrka vacker. Vi ska verkligen försöka få se interiören också vid något tillfälle.

      Gilla

  6. Ditte profilbild

    Ännu ett stort tack från mig för att jag får följa med på dessa fina utflykter. Och extra glad är jag över att få se sp mycket mer från mina gamla släkttrakter. Namn med ordet ”tak” i känner jag till en del men nu fick jag veta än mer. Härligt också att möta mer av det vårlika med vackra blommor.

    Och era bilder njuter jag till fullo av att få se. Önskar er nu en fin helg.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi tycker bara det är skoj att du följer med på våra utflykter och vi är glada att vi hann få se lite vårblommor innan de blev översnöade igen. En fin dag med massor med frisk luft fick vi i alla fall.

      Vi önskar dig också en fin helg!

      Gilla

  7. Jossu profilbild

    Årets första tussilago har jag tittat efter när jag gått på promenad. Tur att jag fick njuta av dom på era bilder för med tanke på vädret lär jag inte få syn på någon på ett litet tag.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi sa också att vi var glada över att vi fick den här dagen med tussilago och blåsippor för nu lär det dröja innan det är dags igen även om vi tackar för regnet ikväll. Det gör väl att snötäcket minskar en del.

      Gilla

  8. Anna i Portugal profilbild

    Jag är ju en blomälskare, så bilderna på blåsippor och tussilago sticker ut för mig. Kul att få se dig in action också 🙂 Hoppas ni får en skön helg!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Ja nu lär det dröja innan jag får böja knä igen för att fotografera vårblommor. Falköping fick 42 cm snö i tisdags, mest i Sverige det dygnet men nu håller det mesta på att regna bort och vi hoppas på vår!!

      Visst är de första vårblommorna något alldeles extra!!!

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.