Praktisera med pixlar, övning 9 – Fotografera med olika skärpedjup

Publicerad

Oj, nu har snart månaden gått och det är dags att redovisa ytterligare en övningsuppgift av de uppgifter ”Anna i Portugal” föreslog för vårt fotograferande i april. Den här gången gäller det en uppgift som vi föreslog, men trots att vi fotograferat mycket den här månaden har det blivit mycket med endast kort skärpedjup då det i många fall har förekommit vårblommor eller tranor framför objektivet. vitsippan är tagen med bländare 4.

Sent skulle dock syndan vakna och när vi nu var ute på vår vårresa med husbilen och vandrade i Söderåsens Nationalpark blev det några försök med olika skärpedjup. Allt beror ju på vad vi vill ha ut av bilden. Rena objekt ser ju betydligt snyggare ut med en oskarp, ”ren” bakgrund ,medan t ex naturvyer ofta kräver ett stort skärpedjup. Här kommer en vitsippsbacke fångad med bländare 2,8, 8 resp 16. Här beror det lite på vad man vill få fram i bilderna.

Som ett andra exempel fick ett par nyss utspruckna bokblad ställa upp. Här är bilderna fotade med bländare 4, 10 och 20.

Bilderna är inte alls redigerade för att inte ta bort några effekter av inställningar.

7 svar till ”Praktisera med pixlar, övning 9 – Fotografera med olika skärpedjup”

  1. Anna i Portugal profilbild

    Det var verkligen en intressant och givande övning, tack för tipset! Jag gillar nästan alltid kort skärpedjup bäst, men som du säger så finns det tillfällen/motiv som behöver visa upp omgivningen till objektet också.

    Gillad av 1 person

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det är alltid skoj att testa olika inställningar, något man inte gör så ofta när det bara fotograferas utan någon tanke som vid de här uppgifterna. Blir skoj att se vad du hittar på åt oss i maj…

      Gillad av 1 person

  2. JoY profilbild

    Sådana fina bilder får man ju inte med mobilen, då måste riktiga kameran med. Tycker det är fint med alla vitsipporna i bakgrunden och längst fram stoltserar en med skärpa.

    Gillad av 1 person

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi sa just när vi tittade på ditt inlägg från Ålleberg att oj, vilka fina bilder du tar med mobilen. Vi ska visa dig något skoj på Öland, hemlis än så länge… Visst är det så att man kan göra andra inställningar med en systemkamera och det är ju det vi försöker öva på och få till men ibland är det skönt att ta till mobilen…

      Gilla

  3. Nils-Åke Hansson profilbild

    Tredje bilden blir mest stämnings i, när man kan ana sig till bakgrunden. Hopps att ni har haft en bra tid på Söderåsen. Själva har vi inte varit upp dit.

    Gillad av 1 person

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Tack för kommentarer, ibland vet vi inte själva vilken bild vi gillar mest medan det ibland är helt självklart…

      Vi fick en helt underbar dag på Söderåsen och har haft vädret med oss de andra dagarna också, mycket natur har det blivit men en liten stadspromenad också, kommer på bloggen.

      Gillad av 1 person

  4. Znogge profilbild

    Det var verkligen en intressant övning och jag tycker det blir så tydligt när även ni visar alla bilderna. Det är ju faktiskt genom att testa och jämför som man lär sig och även som åskådare får jag en bra inblick i det hela. Känner att det är dags att börja jobba lite mer aktivt med kameran helt enkelt. Visst är det så att motivet avgör en hel del. En vy är en vy men en närbild på en blomma eller liknande gör sig bäst på annat sätt.

    Önskar en vin Valborg!

    Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.