Äntligen på rull – Första stoppet blev mysiga Nora.

Publicerad

Trots att vi bara varit på hemmaplan en dryg vecka och verkligen haft fullt upp med aktiviteter under den tiden kändes det så härligt när vi igår förmiddag släppte handbromsen och gav oss iväg norrut med fina Nora som första mål. Vädret fortsatte i samma banor som vi fått vänja oss vid den senare tiden och vindrutetorkarna fick arbeta frekvent.

När vi sedan passerade Örebro och vände lite västerut såg det äntligen ut som om molnen blev lite ljusare och när vi parkerade på Skojarbacken i Nora fick vi en riktigt fin eftermiddag. Här på parkeringen får man stå gratis med husbil i 4 timmar och så här års var det ingen trängsel om parkeringsplatserna.

Nora blev stad 1643 och då ett centrum för handel med järn och jordbruksprodukter. 1731 brann staden ner och när man sedan byggde upp den följde man en gammal rutnätsplan med räta gator och rektangulära kvarter. Idag kan vi se mycket av denna bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Därför tilldelades Nora 1993 den internationella utmärkelsen Europa Nostra ”För det framgångsrika genomförandet av ett långt och komplicerat projekt som bevarat staden Noras historiska och kulturella miljö vilket inkluderar trähusen, industriminnena och järnvägen till Pershyttan”. Tillsammans med Hjo och Eksjö har staden bildat nätverket Tre Trästäder.

Vi började med att gå till stationshuset, där idag Turistbyrån är inhyst. Stationshuset invigdes år 1900 men redan 1856 anlände ångloket Oscar hit och Sveriges första normalspåriga järnväg invigdes för persontrafik.

Här finns idag ett museum och flera lokstallar med lok från olika epoker, men detta var inget vi besökte. Vi gick istället längs Norasjön och passerade bl a Strandstugan, ett gammalt tullhus från 1730-talet, som idag fungerar som café.

Sedan kommer vi bort till bysten av Noras stolthet, deckarförfattarinnan Maria Lang. När vi var här för två år sedan gick vi en mycket trevlig guidad vandring i hennes fotspår som leddes av hennes systerson.

Om detta skrev vi på bloggen:

http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2022/08/mordvandring-i-maria-langs-fotspar-och.html

Vi hade bestämt oss för att titta lite närmare på den gamla trähusbebyggelsen den här gången och visst är de ibland sneda och vinda husen vackra, men tyvärr skulle flera av dem behöva en rejäl dos kärlek blandat med ny målarfärg. Vi gick över torget där Torgbrunnen står med statyn föreställande en gruvarbetare och hans hustru som ser ut över staden. Den är gjord av Emil Näsvall, 1958.

Vid torget ligger också Stadshotellet, som tidigare även fungerat som rådhus och Göthlinska gården, som byggdes 1793. Idag kan man sommartid besöka gården under guidade turer. Där är familjen Göthlins borgarhem bevarat. Naturligtvis hade det varit en guidning på förmiddagen, så vi fick nöja oss med att titta på exteriören.

Många fina hus ligger längs gatorna där vi går och strosar.

På väg till glasspaus stannade vi på Storgatan vid Malmbergska Gården, som är en kringbyggd gård. På innergården ligger ett rött trähus byggt i karolinerstil och ett av Noras äldsta hus, byggt strax efter stadsbranden 1731.

Nu är det dags för en av höjdpunkterna i Nora; Ett besök på Nora Glass. Förra året var det 100 år sedan Selma Gerdin började tillverka och sälja glass i Nora och än idag är glassen dagsfärsk och så otroligt god. Varje dag erbjuds vanilj- och hasselnötsglass + en smak som varierar, idag var det kolakaramell. Vi slog oss ner med våra rån på en bänk och vi var definitivt inte de enda som njöt av läckerheterna medan solen faktiskt behagade skina på oss en stund.

När vi sett oss mätta på Nora för den här gången åkte vi ut till Nora GK, där vi bokat en ställplats. På kvällen tog vi några bollar och ett par klubbor så att jag för första gången i år fick testa och slå några bollar. Den opererade axeln protesterade inte ett enda dugg så det kändes bra.

Sedan gick vi hem och firade med ett glas ”komma-fram-dryck” och lite mat.

Idag spelar Lars en golfrunda tillsammans med några andra på den fina banan vars logotyp naturligtvis är Noras omsjungna ”Tre små gummor, skulle gå en gång…”.

Efter lunch ska vi rulla vidare i sommarsverige och även om det lovas mer regn i kväll och inatt så är det underbart att vara ute på rull igen…

16 svar till ”Äntligen på rull – Första stoppet blev mysiga Nora.”

  1. Matts Torebring profilbild

    Det gamla Tullhuset föll mig i smaken som dessutom innehöll ett café.

    Ha en trevlig resa

    Gillad av 1 person

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Det finns så många mysiga hus i Nora men idag lockade glassen mer än Codina i Tullhusets trädgård.

      Gilla

  2. Anna i Portugal profilbild

    Vad roligt att axeln höll! Vi blev väldigt besvikna på Nora glass faktiskt när vi var där. Vi äter alltid glass när vi kan och gärna lokalproducerade, Hjo glass är bra mycket bättre, tycker vi 🙂 Trevlig helg!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Som vanligt är det tur att vi tycker olika men jag kan hålla med om att Hjo glass är god liksom en jag ätit i Visby. Jag var försiktig och det blir inget spel med hårda slag i år, men lite skoj var det att pröva….

      Gilla

  3. JoY profilbild

    Härligt att ni har kommit iväg. Och nog har vindrutetorkarna fått jobbat i detta väder. Ni gläds vi åt att ha haft uppehåll i två dagar, nästan. Hur gick det för Lars på golfen?

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Efter första etappen har vi haft bra väder. I går kväll hann vi plocka in möblerna och sedan kom regnet men i morse vaknade vi till växlande molnighet så får vi se hur länge det varar. De tre killarna i 35-årsåldern var imponerade över ”farbror” som spelade ihop 33 poäng.

      Gilla

  4. Anita profilbild

    Nora har jag besökt två gånger på julmarknad. En mysig liten stad och jag känner igen mig en del när jag ser vissa bilder men ett sommarbesök vore nog inte fel. Glassen ser delikat ut. Och så bra att axeln inte protesterade alls. Men jag anar att du får vara försiktig ändå den här golfsäsongen. Apropå golf så tittade vi ett tag på US open igår. Tyvärr gick det ju inte lika bra igår som på torsdagen och fredagen för Ludvig och han gick till slut +3 på rundan. Tror det var jobbigt för honom att spela med DeChambeau. Han har ju sånt publikstöd och jag hörde ibland hur publiken skalderade U S A, U S A … Men ikväll behöver han inte känna någon press så vi håller tummarna att det går bättre.

    Ha nu en fortsatt fin rulltur!

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Vi hade ingen möjlighet att se golfen igår då vi bodde ute i skogen men vi får som sagt var hålla tummarna för dagens runda! Nora är verkligen mysigt och jag kan tänka mig att en julmarknad här blir något extra.

      Gilla

  5. Znogge profilbild

    Nora har jag aldrig besökt men det verkar vara en fin och trevlig stad. Jag tänkte direkt på Maria Lang så det var roligt att få se statyn. Böckerna har jag läst och gillade dem.

    Så skönt att axeln inte protesterade men det är kanske klokt att ändå skylda lite långsamt.

    Önskar en fin söndagskväll!

    Gilla

  6. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
    Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

    Visst är Nora förknippat med Maria Lang men oj så gammaldags böckerna var när jag läste om ett par för ett par år sedan. Akademiska världen i början på 50-talet vad minst sagt annorlunda än idag. Jag är bara passiv medlem i år då det blir inget golfspel alls den här säsongen och viset är jag försiktig, en lyckad operation tänker jag inte äventyra.

    Gilla

  7. Hannas krypin profilbild
    Hannas krypin

    Vilka trevliga byggnader! Nora är ett riktigt trevligt samhälle. Skönt att regnet la sig.

    Såg din senaste kommentar på min blogg om att det är svårt att kommentera. Testade själv nu och jag kan av någon anledning inte kommentera min egen blogg. Kommer upp ”verifiering av engångskod misslyckades”. Är det något liknande som händer för dig med? Om jag testar en annan webbläsare så fungerar det däremot.

    http://hannaskrypin.se

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Nora är verkligen en mysig stad att strosa runt i och deras glass är bara så god.
      Jag gjorde ett försök att kommentera ditt söndagsinlägg om fotboll nyss men ska försöka igen när jag tar fram datorn i eftermiddag. Det ska naturligtvis gå. Tills vidare ska du veta att jag läser och hänger med…

      Gilla

  8. Hannas krypin profilbild
    Hannas krypin

    När jag testar i en annan webläsare ser det ser ut som att kommentaren försvinner men den sparas. Jag har däremot på kommentarsgranskningen så alla kommentarer godkänns av mig manuellt. Det kan ta lite tid ibland.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Jag ska göra ett nytt försök men tidigare kommentarer jag gjort finns inte så någonstans i cyberrymden cirkulerar de..

      Ha det fint!

      Gilla

  9. Ditte profilbild

    Verkligen ett trevligt första stopp- Nora är ju en så fin stad och omgärdad av historia. Har bott här på stadshotellet ett par nätter och det var jättetrevligt. Att det blev till att smaka Nora glass förstår jag. Väldigt god.

    Så fint att du kunde testa att slå några bollar och inte minst att axeln var med på noterna. Önskar er en fortsatt fin resa.

    Gilla

    1. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm profilbild
      Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm

      Nora är verkligen en trevlig stad med sin gamla stadskärna, trähusen, Maria Lang och inte minst den goda glassen! Det var riktigt skoj att slå några golfbollar och faktiskt gav det mersmak!

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.